2015. január 26., hétfő

Szelsoseges

Ma reggel olvastam egy cikket a facebookon, kivandorlas tema gondolom mindig sok kattintast general. Engem nem fenyeget ez a veszely - marmint a sok kattintas hehehe - viszont erdekes temakor, teny es valo. Nem allok neki belinkelni a cikket, a lenyeg az, hogy a kulfoldon eles csak azert tortenik mert penz, stb. es kozben nem vagyunk itthon, es nem tudunk a csaladdal lenni. Es hogy ez milyen szomoru.
Gondolom mindenkibol mas reakciot valt ez ki, belolem kb. ahhoz hasonlatos amikor azt mondjak, hogy nekunk biztos hianyzik a turo rudi, ezert hat koltozzunk haza - koltoi ertelemben mondva, volt valami ilyen baromsag is a neten - konkluzio, lehet nem kene annyit olvasni.
Nyilvan mindenki esete egyedi, Magyarorszagrol, a kanapen ulve vagy olvasva biztos azt erzi az illeto, hogy wow, igen, ez igy van. Masik oldalrol - ha valaki pl. nem boldog kulfoldon - ez persze lehet akarhol, Ausztria hatarszel vagy Ausztralia, tok mindegy - akkor megint csak azt latja bele, hogy ez mennyire igy van. Lattam mar olyat, hogy egy ujsagiro csak azert irt egy hudehazakarokmenni cikket, mert telve volt honvaggyal, es ami kolfoldi volt az minden rossz volt, ami meg magyar az minden hude - fel kellett oldani az esetleges kognitiv disszonanciat, ugye.

Szerintem alapvetoen a szalakat mozgato pszichologiai folyamatok a dontoek, es a rovid, kozep es hosszutavu celok. Pl. mindegy hol elsz, ha a csaladod nagyresze levegonek nez. Megintcsak mindegy, ha a hetkoznapok vagy hetvegek ugy telnek el, hogy boldog vagy, es azt erzed hogy haladsz elore - ez lehet magyarorszagon, es lehet valahol tok mashol. Es ehhez nem feltetlen a penzkereses a lenyeges, az csak egy eszkoz. De szerintem mindenki nezzen magaba, es gondolkozzon el, amikor ilyen nagy szavakat hasznal, hogy mi a fontos, es mi nem.
Alapvetoen nem hiszek az "itt elned, vagy halnod kell" felfogasban, amig nehez volt mozogni, persze, nem volt sok lehetoseg, de most meg annyi van, mint a tenger. Szerintem csak akkor tudja valaki valojaban eldonteni, hogy hol akar elni, ha sok kulturat megismert, es sok helyre ellatogatott. Objektiven es szubjektiven is meg tudja itelni a dolgokat. Es meg ezutan is erheti csomo meglepetes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése